Tämä on Meksiko

Meksiko

täma-on-meksiko

Meksiko sijaitsee Pohjois-Amerikan eteläosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Yhdysvaltoihin, lännessä ja etelässä Tyyneen valtamereen, kaakossa Guatemalaan, Belizeen ja Karibianmereen ja idässä Meksikonlahteen. Sen pinta-ala on lähes 2 miljoonaa neliökilometriä. Se muodostuu 32 osavaltiosta pääkaupunkialue (Distrito Federal, Ciudad de México) mukaan luettuna ja asukkaita on yli 120 miljoonaa. Se on asukasluvultaan maapallon 11. maa ja suurin espanjankielinen valtio.

Meksikon nimi juontuu nahuatl-kielestä ja tarkoittaa kuun napaa. Maan virallinen nimi on Meksikon Yhdysvallat (Estados Unidos Mexicanos) ja usein puhutaan myös Meksikon tasavallasta (Republica Mexicana).

Kulttuuri

meksiko-kulttuuri

Meksiko on etnisesti hyvin monitahoinen maa. Meksikolaisen identiteetin ydin muodostuu pääasiassa eurooppalaisen kulttuurin ja alkuperaisten asukkaiden kulttuurien yhteensulautumisesta. Tätä nykyä maassa asuu yli 26 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ja vielä laajasti käytettyjä alkuperäiskieliä ovat maya, zapoteca, totonaca, mixteco, tzetzal ja useat muut.

Meksikossa on hyvin paljon perinteisiä tapoja ja värikkäitä kansanpukuja. Tärkeimpiä juhlia ovat Kuolleiden päivä 1.-2. lokakuuta, Itsenäisyyspäivä 15.-16. syyskuuta, Toukokuun 5. päivä Pueblan taistelun muistoksi, karnevaaliaika ja pääsiäinen (Semana Santa). Näiden lisäksi vietetään monia osavaltioiden omia ja paikallisia juhlia kuten markkinoita, kulttuuritapahtumia ja gastronomiaan liittyviä juhlia.

Meksikolainen ruokakulttuuri käsittää laajan valikoiman herkullisia ruokalajeja, joista monet tunnetaan myös kansainvälisesti kuten esimerkiksi Cochinita pibil, tamalet ja Mole poblano. Jokaisella osavaltiolla on myös omia perinneruokia, joiden tunnusomainen maku syntyy alueelle tyypillisistä ja yleisistä raaka-aineista tai tietyn ruuan perinteisestä ehkä satoja vuosia vanhasta valmistustavasta.

Ilmasto, kasvillisuus ja eläinkunta

Meksiko sijoittuu 4. sijalle luonnon monimuotoisuuden suhteen maapallolla. Maassa elää yli 200 000 eri eliölajia, mikä käsittää 10-12 % maapallon biodiversiteetistä. Meksikossa tunnetaan yli 700 lajia matelijoita, 438 lajia nisäkkäitä ja 290 lajia sammakkoeläimiä. Kasvikunta käsittää noin 26 000 lajia, mikä sekin on maapallon runsaimpia.

Meksiko on myös ilmastoltaan hyvin monipuolinen. Kravun kääntöpiiri jakaa maan selvästi lauhkeaan ja trooppiseen vyöhykkeeseen. Maan eteläosissa keskilämpö on 24-28°C. Monet suuret kaupungit sijaitsevat Meksikon ylätasangolla (Valle de Mexico) yli 2000 metrin korkeudessa. Siitä syystä keskilämpötila siellä on 16-18°C ja yöt ovat viileitä kautta vuoden. Joillakin alueilla voi talvisaikaan esiintyä myös miinusasteita ja vuorilla voi sataa lunta.

Turismi ja matkailu

Meksiko on monesta syystä yksi maailman tunnetuimmista matkailumaista. Sieltä löytyy monia vetovoimaisia matkakohteita kuten mesoamerikkalaisia raunioita, siirtomaa-aikaisia kaupunkeja, kulttuurijuhlia ja vaikuttavan kauniita rantoja. Maapallon toiseksi suurin korallien muodostama valliriutta ulottuu Yucatanin niemimaan itärannikolle.
Ekoturismin ystävät löytävät varmasti monia houkuttelevia kohteita, luonnonsuojelualueita, järviä, jokia ja suojeltuja puistoja, joissa voi harrastaa monenlaisia aktiviteetteja kuten vaellusta, melontaa, koskenlaskua, sukellusta ja snorklausta. Meksikossa on ainakin 176 luonnonsuojelualuetta, joista 5 on julistettu UNESCO:n maailman perintökohteiksi.