Mole poblano: Meksikolaisen ruokakulttuurin helmi

Yksi herkullisimmista ja tunnetuimmista meksikolaisista ruoka-aineista on mole-kastike, joka muualla tunnetaan myös mole poblano-nimellä.

Meksikossa valmistetaan ainakin kahtakymmentä eri tyyppistä molea raaka-aineina esimerkiksi mantelia, kaakaota, tomaatteja, kanelia, korianteria, maapähkinöitä, sesamin ja juustokuminan siemeniä sekä erilaisia chilejä, kuten ancho, arbol ja mulato, ja näistä syntyy molen kuuluisa maku ja aromi.

Molea tarjotaan tavallisesti kana-ja porsaanliha-aterioilla riisin ja tortillojen kanssa, mutta sillä höystetään myös monet muut ruuat kuten enchiladat, tacot ja maissitostadat.

Mole-kastike on yksi Meksikon arvostetuimmista ja edustavimmista ruoka-aineista ja sitä voi ostaa erilaisina versioina tahnana ja jauheena lähes kaikista supermarketeista, toreilta ja lähikaupoista kaikkialla Meksikossa. Tunnetuimmat molet myydään lasiastioissa, joita meksikolaiset perheet käyttävät myöhemmin yleisesti juomalaseina.

Tietenkin on myös perheenäitejä, jotka haluavat tehdä molen itse alusta alkaen. Sen huolellinen valmistaminen vie useita tunteja, mutta silloin kokki voi itse päättää kastikkeen paksuuden ja tulisuuden.

Miljoonissa meksikolaisissa kodeissa mole on päivittäisessä käytössä, mutta sitä tarjotaan myös aivan erityisissä tilanteissa kuten häissä,ristiäisissä, syntymäpäivillä ja muissa juhlissa. Jouluna monissa perheisssä valmistetaan “Romeritoja” (pikku rosmariineja), joita saadaan villinä kasvavasta Suaeda-sukuun kuuluvasta kasvista. Niitä tarjotaan perunoiden ja mole-kastikkeen kanssa valmistettujen kuivattujen katkarapujen kanssa.

Erilaisia mole-versioita ovat esimerkiksi punainen, vihreä ja keltainen mole, pipian, adobo ja mole de olla sekä valkoinen eli “morsiamen mole”, joka on moleista miedoin. Se valmistetaan pähkinöistä, perunoista, maapähkinöistä, manteleista, rusinoista ja guero-chilistä.

Haluaisitko kokeilla herkullista meksikolaista tahnaa?